Πλαίσιο Προγράμματος:
INTERREG III B – ARCHIMED
Έναρξη: 01-06-2006
Λήξη: 31-10-2008
Χρηματοδότηση: 1,601,760.00€
Χρηματοδότηση Τ.Ε.Ι. Αθήνας: 133,600.00 €
Συμμετέχοντες στο έργο:
- Calabria Region
- CIMA – Interuniversity Research Centre on Environmental Monitoring
- ARMA – Environmental Risk Analysis and Monitoring Limited Liability Consortium Company
- CNISM – National Interuniversity Consortium for the Physical Science of Matter
- Technological Educational Institution of Athens – ΤΕΙ Α
- Centre for Technological Research of Crete
- Chania Prefecture
- Rethymno Prefecture
Περιγραφή:
Το έργο απευθύνεται κυρίως στην ενσωμάτωση των διαφορετικών μεθοδολογιών και τεχνικών για την παρακολούθηση, ανάλυση και αξιολόγηση των φυσικών διεργασιών, προκειμένου να βελτιωθεί η αλυσίδα λήψης αποφάσεων για τον έλεγχο και την πρόληψη των φυσικών κινδύνων. Ο στόχος είναι να καθοριστεί ένα κοινό σύστημα υποστήριξης αποφάσεων και των διαδικασιών που πρέπει να μοιράζονται και να εφαρμόζονται από τον υπέεύθυνο οργανισμό διαχείρισης του εδάφους σε περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. Οι δράσεις δεν περιορίστικαν στην ανάλυση, εκτίμηση και χαρτογράφηση των ζημιών που προκλήθηκαν άμεσα από τα φυσικά φαινόμενα που σχετίζονται με υποβάθμιση και ερημοποίηση του εδάφους, αλλά είχε επεκταθεί και στην ανάλυση της λειτουργικότητας και της ευπάθειας των στοιχείων του εδάφους και των αλληλοεπιδράσεων του.
Για την επίτευξη του εν λόγω στόχου, μια κοινή μεθοδολογία, ικανή να συνθέσει και να οργανώσει όλες τις πληροφορίες που προκύπτουν άμεσα από την παρατήρηση της γης, τον απομακρυσμένο έλεγχο και την μοντελοποίηση, εφαρμόστηκε για τον καθορισμό των κρισιμότητας των εδαφικών συστημάτων και να υποστηρίξει τον ορισμό των πολιτικών, στρατηγικών και των επικείμενων παρεμβάσεων για τον έλεγχο της υποβάθμισης του εδάφους. Η ευελιξία της μεθοδολογίας προκύπτει από τον τρόπο που αυτή εφαρμόστηκε πιλοτικά σε διαφορετικές περιοχές ενδιαφέροντος που πλήττονται από παρόμοια φαινόμενα όπως η ερημοποίηση, η διάβρωση από ένα υδραυλικό σύστημα κλπ.
Τα κυριότερα μέτρα που προτάθηκαν αφορούν τη ελέτη για την επίγνωσητης κατάστασης, της διαθεσιμότητας των δεδομένων και τη δικτύωση μεταξύ των εμπλεκόμενων εταίρων. Τα δεδομένα που συλέχθηκαν και ανταλάχθηκαν, καθώς και η μοντελοποίηση ορισμένων υδραυλικών και υδρολογικών παραμέτρων υπέστησαν κατάλληλη επεξεργασία προκειμένου να χρησιμοποιούνται ως εισοδος σε μοντέλα που σχετίζονται με την υποβάθνιση του εδάφους. Τέτοια μοντέλα αποτέλεσαν τη βάση του συστήματος υποστήριξης λήψης αποφάσεων που χρησιμοποιήθηκε για διαχείριση φαινομένων υποβάθμισης του εδάφους και σχεδιασμού αντιμετώπισης αυτών.
Ερευνητική ομάδα:
- Δήμος Τριάντης, Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Τ.Ε.Ι. Αθήνας
- Κίμων Αναστασιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Τ.Ε.Ι. Αθήνας
- Κωνσταντίνος Βουδούρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Αθήνας
- Ηλίας Σταύρακας, PhD, MSc, Ηλεκτρονικός Μηχανικός
- Δρόσος Ναυπακτίτης, Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Τ.Ε.Ι. Αθήνας
- Παναγιώτης Τσιάκας, υποψήφιος διδάκτορας, Msc, Ηλεκτρονικός Μηχανικός – Μηχανικός Λογισμικού
- Μαρία Καϊτσα, Msc, Ηλεκτρονικός Μηχανικός – Μηχανικός Λογισμικού
- Χαράλαμπος Στεργιόπουλος Ρούμπας, Ηλεκτρονικός Μηχανικός – Μηχανικός Λογισμικού
Δημοσιεύσεις:
C. Stergiopoulos, P. Tsiakas, I. Stavrakas, C. Anastasiadis, D. Triantis, F. Vallianatos: «MILDMAP MEDIA: A geoenvironmental data exchange information system», Geophysical Research Abstracts, Vol. 9, 05481, 2007, European Geosciences Union (EGU), Vienna, Austria, April 2007.
C. Stergiopoulos, P. Tsiakas, D. Triantis, F. Vallianatos: «A web based geoenvironmental data exchange information system» Proceedings of the 7th WSEAS Int. Conf. on Artificial Intelligence, Knowledge Engineering and Data Bases (AIKED 08), University of Cambridge, UK, Feb 20-22, 2008, pp. 553-557