stavrakas

Ηλίας Σταύρακας
Καθηγητής
Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρονικής και Υλικών

Γνωστικό Αντικείμενο:
Ηλεκτρικά Κυκλώματα και Τεχνολογίες Ηλεκτρικών Μετρήσεων

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Τομέας Ηλεκτρονικής και Υλικών
Γραφείο: Β031, Κτήριο Β, Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα, Θηβών 250, 12244, Αθήνα.
Tηλ:(+30) 210 5381023, (+30) 210 5385391
E-mail: ilias@uniwa.gr

Πλήρες Βιογραφικό Σημείωμα

Scopus: https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=6506698900
GoogleScholar: https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=PJ8ePP0AAAAJ
Researchgate: https://www.researchgate.net/profile/Ilias-Stavrakas-2
Publons: https://publons.com/researcher/4691870/ilias-stavrakas/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/iliasstavrakas/
Youtube channel: https://www.youtube.com/channel/UC5CeOY_ZEzC-BmiubLUip7A
Facebook: https://www.facebook.com/ilias.stavrakas/
Instagram: https://www.instagram.com/ilias_stavrakas/?hl=en
EDML Facebook: https://www.facebook.com/edml.uniwa.gr
EDML LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/33204675/admin/

Προπτυχιακά Μαθήματα:
Ηλεκτρονικά Ι
Ηλεκτρονικά ΙI
Μικτά Αναλογικά/Ψηφιακά Κυκλώματα
video-διαλέξεις στην Ηλεκτρονική
Για πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό απαιτείται Ιδρυματικός κωδικός
ΠΜΣ: Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές Επιστήμες μέσω Έρευνας
Μεταπτυχιακά Μαθήματα:

Ηλεκτρικός και Οπτικός Χαρακτηρισμός Υλικών και Διατάξεων
Ώρες συνεργασίας με:
Προπτυχιακούς φοιτητές:
Δευτέρα (14.00-16.00) και Πέμπτη (16.00-18.00)
Μεταπτυχιακούς φοιτητές: Δευτέρα (16.00-17.00) και Πέμπτη (11.00-12.00)
Υποψήφιους Διδάκτορες και Μεταδιδακτορικούς Ερευνητές: Τρίτη (10.00-14.00 και 17.00-19.00)
Επιστημονικές Ενώσεις:

GSEMM, IEEE, IET, GSC, HSNT, HSSTCM

Ερευνητικά ενδιαφέρονται:

  • Ηλεκτρονικά κυκλώματα και συστήματα
  • Τεχνολογίες μετρήσεων
  • Ηλεκτρικός και οπτικός χαρακτηρισμός υλικών και διατάξεων
  • Μη καταστροφικός έλεγχος υλικών με καινοτόμες πειραματικές τεχνικές
  • Σχεδιασμός και ανάπτυξη μετρητικών και ηλεκτρονικών συστημάτων
  • Προτυποποίηση τεχνικών εργαστηριακών μετρήσεων και μετρήσεων πεδίου
  • Σχεδιασμός και ανάπτυξη πρωτοκόλλων μετρήσεων για την ανάπτυξη υπηρεσιών και εφαρμογών

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Νοεμβρίου 1974. Πραγματοποίησε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας (1997). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με διάκριση, από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Brunel της Μεγάλης Βρετανίας με αντικείμενο τα Συστήματα Επικοινωνίας Δεδομένων (1999). Πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Πληροφοριακών Συστημάτων, Πληροφορικής και Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Brunel με αντικείμενο τη διερεύνηση ρευμάτων που διεγείρονται από μηχανική καταπόνηση (PSC) μέσω εργαστηριακών πειραμάτων και μετρήσεων πεδίου (2004). Ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική του έρευνα το 2007 στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών πάνω στην μελέτη των μηχανικά διεγειρόμενων ηλεκτρικών ρευμάτων κατά τη μηχανική καταπόνηση ψαθηρών υλικών. Στόχος της έρευνας του ήταν τα PSC να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία μη καταστροφικού ελέγχου υλικών και δομών.

Το 2008 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας και το 2013 εξελίχθηκε στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή. Από το έτος 2017 υπηρετεί στη βαθμίδα του Καθηγητή, στο γνωστικό αντικείμενο των Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων και των Τεχνολογιών Ηλεκτρικών Μετρήσεων.

Έχει διδάξει στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Τμημάτων Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Μηχανικών Πληροφορικής και Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Επιπλέον έχει διδάξει στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου BRUNEL του Ηνωμένου Βασιλείου, του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Τμήματος Φυσικής, της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας. Έχει επιβλέψει μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες στα Τμήματα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου BRUNEL του Ηνωμένου Βασιλείου και του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας. Τέλος, έχει επάρκεια επίβλεψης διδακτορικών από το Πανεπιστήμιο BRUNEL του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το διάστημα 2021-2023 υπήρξε Αναπληρωτής προέδρου του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και κατά τα έτη 2018 – 2021 και 2024 μέχρι και σήμερα είναι Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρονικής και Υλικών του ίδιου Τμήματος. Τα έτη 2018 – 2021 ήταν εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στη Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Από το 2017 είναι Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας (ΣΑΕΤΒ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Είναι μέλος του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Διατάξεων και Υλικών (edml.uniwa.gr) και συντονιστής της μονάδας Μέτρησης Ασθενών Μεγεθών. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ελληνικής Εταιρίας Πειραματικής Μηχανικής των Υλικών» και μέλος της European Structural Integrity Society. Συντονίζει τις κοινές δραστηριότητες που αναπτύσσονται μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και την Libre Space Foundation με στόχο την ανάπτυξη ανοιχτών τεχνολογιών για το Διάστημα.

Tα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς των Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων, στις Τεχνολογίες Μετρήσεων, των μετρητικών συστημάτων και διατάξεων, στον έλεγχο υλικών με μη καταστροφικές μεθόδους μέσω ηλεκτρικών μετρήσεων και ακουστικών εκπομπών και στον ηλεκτρικό χαρακτηρισμό υλικών και διατάξεων ηλεκτρονικής. Συγκεκριμένα, το σύνολο του ερευνητικού/επιστημονικού του έργου εντοπίζεται στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη σύγχρονων ηλεκτρονικών διατάξεων, μετρητικών συστημάτων και ηλεκτρικών κυκλωμάτων για την πραγματοποίηση μετρήσεων με στόχο τον ηλεκτρικό χαρακτηρισμό υλικών, διατάξεων και συστημάτων. Επιπλέον, εστιάζει στο σχεδιασμό και την προτυποποίηση νέων τεχνικών εργαστηριακών μετρήσεων και μετρήσεων πεδίου, με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων υπηρεσιών και εφαρμογών. Περιφερειακά ενισχύεται και διευρύνεται στα πεδία των σύγχρονων μεθοδολογιών και εφαρμογών στην ανώτατη εκπαίδευση και στα δίκτυα δεδομένων.

Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα. Το δημοσιευμένο ερευνητικό του έργο σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια ξεπερνά τις 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις ενώ οι αναφορές από ερευνητές στο δημοσιευμένο του έργο ξεπερνούν τις 1400.